2012 m. lapkričio 9 d., penktadienis

Sidras - jo istorija , bei gamyba

Sidras – fermentuotas alkoholinis gėrimas, gaminamas iš neatskiestų obuolių sulčių, prisotintas anglies dvideginio.

Sidras gaminamas tik iš obuolių ir kriaušių natūralių sulčių, sidro iš kitų sulčių pagaminti neįmanoma.
Parduotuvėse prekiaujama įvairių skonių sidrais bet jie visi padaryti obuolių sidro pagrindu tik prisotinami įvairių dažų ir kvapių medžiagų.

Sidro gamyba susideda iš 4 gamybos punktų.

  1. Vaisių auginimo bei rinkimo
  2. Vaisių sulčių paruošimo
  3. Fermentacijos
  4. Išpilstymo ir brandinimo

    Vaisių auginimas ir rinkimas
    Lietuvoje labiausiai sidro gamybai naudojami Antaniniai obuoliai.
    Antaniniai obuoliai – rudeninių ir žieminių obelų veislių grupė. Išvesti RusijojeVaisiai dideli, balsvi, žalsvi arba geltoni, stambūs. Auga pamečiui, atsparios šalčiui. Kadangi antaniniai obuoliai nėra labai cukringi, jie puikiai tinka obuolių pyrago, obuolių sulčių, sidro gamybai.
    Vaisiai renkami rudenį, vaisius sidro gamybai turi būti tvirtas, ne supuvęs, ir gerai prinokęs.
    Surinkti obuoliai nuplaunami , nurenkami nuo jų prikibę lapai.

    Sidro sulčių paruošimas
    Kai obuoliai gerai nuplaunami, iš jų spaudžiamos sultys. Vieni obuolius spaudžia presais kiti, tarkuoja sulčių spaudimo mašinomis.


    Sidro fermentacija

    Fermentacijos metu, laukinės mielės skaido cukrų ir skaidymo metu išsiskiria alkoholis ir angliarūgštė.

    Išspaustos sultys supilamos į fermentacinį  indą su specialu oro vožtuvu, sultys turi būti fermentuojamos 16-20C temperatūroje. Fermentacija vyksta apie 1,5 mėnesio.
    Pasibaigus fermentacijai galima pasaldinti sidrą cukrumi:

    10% cukraus - Saldus sidras
    5% cukraus - pusiau saldus sidras
    0% cukraus - sausas sidras



    Sidro išpilstymas ir brandinimas: (bus papildyta)

    Baigus fermentuotis sidrui jis supilstomas į butelius, aš sidrą supyliau į alaus butelius ir juos uždariau alaus kamšteliais. Prieš pilant sidrą į butelį, aš į kiekvieną alaus butelį įdedu po 1 arb. šaukštelį cukraus , kad sidras natūraliai "užsigazuotų"

    Ir bene pats sunkiausias etapas brandinimas - Norint pajusti tikrą sidro skonį ir sodrumą jį būtina brandinti. Sidras bręsta nuo 8savaičių iki 4 ar daugiau metų, nuo sidro brandinimo laikotarpio priklauso jo skaidrumas bei skonis.

    Pabrandinus sidrą ateina pats smagiausias etapas, jo degustavimas bei gėrimas:)

      Receptas
    10l antaninių obuolių sulčių

    Gaminimas:
    Supilti sultis į fermentacinį indą ir fermentuoti apie 1,5 mėnesio
    pasibaigus fermentacijai, pasaldinti ir brandinti.
    po brandinimo mėgautis sidru su draugais arba vienam :)
    Šio sidro stiprumas apie 5% alk.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą